dimecres, 31 de desembre del 2008

Facebook i Steven Johnson

Acabo de fer-me fa molt poc usuari de Facebook, una eina que m'imposava un poc, com si descobrissis a un sector desconegut part de la teva intimitat per Internet. És clar, la intimitat que es deixa descobrir. A vegades, un sent la temptació de viure una altra vida imaginada.

Però del que volia parlar és d'un llibre de Steven Johnson que es diu "Sistemas emergentes. O que tienen en común hormigas, neuronas, ciudades y software" (México: Fondo de Cultura Económica, 2003), era un llibre que tenia aparcat des de feia més de quatre anys i que al veure Facebook me n'he recordat d'unes reflexions que l'autor ja feia l'any 2001, quan va escriure el llibre. Ja preveia tota aquesta moguda entre la no-separació entre vida pública i privada, de retrobar amics i fer-ne'n de nous per Internet i de la que ara se n'aprofita Facebook.



A continuació us mostro uns fragments del que diu Steven Johnson:
«Todos esos programas de autoorganización que rastrean nuestros gustos e intereses y los confrontan con las conductas de poblaciones mayores son el comienzo de una progresión que conducirá en cuestión de años, hacia un mundo donde interactuaremos regularmente con medios que parecen conocernos en algún aspecto fundamental. El software reconocerá nuestros hábitos, anticipará nuestras necesidades, se adaptarà a nuestros cambios de humor.» (p. 184).

I poc després, segueix:
«La emergencia aplicada trascenderá con creces la construcción de aplicaciones de manejo más sencillas para el usuario. Transformará toda nuestra definición de la experiencia mediática y desafiará muchas de nuestras suposiciones habituales acerca de la separación entre la vida pública y la privada.» (p. 186).

I en conseqüència «el juego se convierte en algo mucho más parecido a una performance (actuació) en vivo: se adapta a su público, exalta ciertas rutinas y descarta otras.» (p.188).
«Podremos encontrarnos en varios grupos diferentes, distribuidos en distintas categorías: ciudadanos de la tercera edad de asilos, residentes del West Village; GenXers; fanáticos del lacrosse. Si visitamos el canal guía para cada grupo, encontraremos una lista confeccionada con programas de un espectro de toda la oferta disponible.» (p. 190).

El que ara esper és que Facebook sigui un element per obrir fronteres mentals i amistats i que no sigui utilitzat amb finalitats comercials per descobrir els gustos de determinats grups i enviar-nos publicitat, o encara més mal pensat, amb finalitats policials o polítiques per descobrir grups determinats d'amics. Uf!, només de pensar si hi hagués hagut aquestes eines de control en temps del règim dictatorial de Franco. Siguem optimistes!

Etiquetes de comentaris:

1 comentaris:

Blogger Carme Ferra ha dit...

La informació és poder. Que aquest poder sigui utilitzat per al benefici o per al perjudici dels altres dependrà de les intencions del usuari. Jo, particularment, hi veig més avantatges que desavantatges al FB i a les noves tecnologies en general. El perill real el veig en la desprotecció legal que hi ha al respecte, ja que, com sempre, la societat avança amb més rapidesa que les institucions.

15 d’octubre del 2009, a les 22:29  

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici