divendres, 1 de gener del 2010

Existeix la llibertat? (Què diu la neurociència?)

Reprenc els meus escrits al blog, després d'un període de silenci, amb una reflexió sobre la llibertat, ves per on!
Fa uns mesos vaig assistir a una conferència feta a Palma pel professor i neuròleg Francisco Mora, i allà es va explicar el funcionament del cervell, i ens va dir algunes coses que em cridaren l'atenció:
a) El món que veiem és una creació del cervell.
Concepte que venen dient els budistes i el pensament oriental des de fa molts de segles.
b) El cervell pren les decisions abans que nosaltres.


Ara, he trobat un blog de Pere Estupinya que diu que això és un de les informacions científiques que va explicar que més ha costat creure's per part dels seus lectors. I no m'estranya. De totes les maneres, per als amics lectors del meu blog, els hi suggeresc que ho comprovin llegint el documentat comentari que fa amb el títol de "Tu libertad es ilusión del cerebro".
http://lacomunidad.elpais.com/apuntes-cientificos-desde-el-mit/2009/2/19/tu-libertad-es-ilusion-del-cerebro

El debat segueix obert, però fa estona que a través del Gabinet de Didàctica de Llengües del Servei Lingüístic de la Universitat de les Illes Balears venim proposant que la didàctica, i de manera particular, la didàctica de la llengua, que també explic a les futures mestres d'Educació Infantil, incorpori les noves teories de la neurolingüística i de l'aprenentatge i funcionament del cervell en una nova matèria que anomenam la neurodidàctica (terme nou, però que ja comença a tenir unes tres mil entrades a Google). I per aquest motiu, poc a poc anam incorporant una petita biblioteca al respecte i estic ara immers en una campanya de conscienciació del concepte.
Pens continuar parlant d'aquests temes en altres escrits del blog.